Učenici III i IV razreda naše škole, u pratnji razrednika, posjetili su u petak Narodno pozorište u Sarajvu. Ovom prilikom učenici su gledali predstavu “Protekcija” Branislava Nušića.
Nušićeva savremena kritika društva i sistema pokazuje se danas aktuelnija nego ikada.
Smještena u potpunosti u našu današnjicu i svakodnevnicu predstava govori o društvu koje se urušava, od političara i plotičkih afera, organizovanog kriminala preko aktivista i influensera a sve to kroz odmjeren balans humora i gorčine.
Učenici su se u potpunosti uživjeli u ovu kabaretsku, groteksnu i razigranu predstavu, međutim najveće uzbuđenje usljedilo je kada su čekali glumce da se pojave na bini bez svojih kostima na panel diskusiji.
Iako je već bilo kasno, glumci i dramaturginja predstave izdvojili su svoje vrijeme i posvetili se razgovoru sa učenicima. Kao da su ih primili u svoj topli dom razgovarali su sa njima otvoreno, ravnopravno i sa ljubavlju. Sa nekom vrstom protekcije od vremena u kojem odrastaju, dijeleći svoja iskustva, nesigurnosti, traganje za vlastitim glasom, sa učenicima.
Vlastitim glasom, koji im niko ne može ušutkati.
Dotakli su ponovo teme kojima se bavi predstava; aktivizam, influenseri, savremeno društvo, prekovremeni sati provedeni na pametnim telefonima. Govorili o važnosti i ljepoti pisane riječi i teatra koje ništa ne može zamijeniti.
Za kraj jednim zajedničkim fotografisanjem glumci su učenicima poklonili uspomenu ovog prelijepog iskustva.