Ovog puta vam donosimo priču:
kako smo to o knjigama, Međunarodnom mjesecu školskih biblioteka i Nacionalnom danu svjesnosti o bibliotekama razgovarali u školi tokom perioda kada smo imali kobinovani model nastave …
Lektirni naslovi nestali su sa polica u trenu. Svi su se kažu zaželjeli „prave knjige“ tj. knjige u fizičkom obliku. Dosadili su im pdf formati, skraćena izdanja i sl. Biblioteka je u tom periodu bila zaista informacioni centar škole. Nažalost, uz poštivanje svih epidemioloških mjera nije bilo predugog zadržavanja u biblioteci i dugih razgovora.
Učenici prvih razreda posjetili su školsku biblioteku gotovo u 100% postotku i pokazali da su već sada dobri čitaoci i da su spremni za ozbiljnu saradnju.
Ovo je samo mali dio onoga kako su to učenici promišljali tokom boravka u školi, a zaista sjajne radove (ipak završene u virtualnom svijetu, jer smo se ponovno tamo preselili), vidjet ćete u petak (30.oktobra 2020.g.) kada obilježavamo Nacionalni dan svjesnosti o bilbiotekama. Pozivu za uključivanje u obilježavanje ovog značajnog dana za školsku biblioteku, ovoga puta odazvao se Odsjek likovno-grafičke opreme i ilsutracije knjige i Sekcija stripa, koje vodi profesorica Elmina Suljević.
Kako to učenici Šejla Šabanović (IIIa), Irfan Sijerčić (Ia), Nikolina Popović (Ia), Monika Mlinac (IVa), Jelena Popović (IVa), Ajla Talović (IVa) i dr, razmišljaju o biblioteci bez zidova i koje smo to od ovih bezbroj, sjajnih ideja realizovali saznat ćete ako nam se pridružite 30. oktobra 2020. godine.
Do tada, opet vam citiramo Borhesa – Vavilonska biblioteka:
„Svemir (koji neki nazivaju Bibliotekom) sastoji se od nepoznatog, možda čak beskonačnog broja šestougaonih galerija, u čijem se središtu nalaze prostrani bunari za provjetravanje oivičeni niskim balustradama …
Epidemije, jeretičke razmirice, hodočašća koja se neumitno preobraćaju u hajdučenja, desetkovali su stanovništvo. Mislim da sam već pomenuo samoubistva, svake godine sve učestalija. Može biti da me starost i bojazan varaju, ali strahujem da je ljudska vrsta – jedina – na dobrom putu da iščezne, i da će je Biblioteka nadživjeti: osvetljena, usamljena, beskrajna, savršeno nepokretna, opremljena vrijednim tomovima, bespotrebna, nepodmitljiva, skrivena.
Za ovaj vajkadašnji problem usudiću se da predložim sledeće rješenje:
Biblioteka je neograničena i periodična … „