Izložba koja je u svibnju bila postavljena u galeriji Collegium Artisticum u Sarajevu, sada je otvorena i u Mostaru, a nakon Mostara trebala bi obići još nekoliko gradova u BiH. Riječ je o izložbi učeničkih radova kojom Srednja škola primijenjenih umjetnosti Sarajevo obilježava 70 godina postojanja.
Iako je riječ o izložbi učeničkih radova, umjetnik Džeko Hodžić iz Sarajeva kaže kako bi ona kvalitetom mogla svoje mjesto naći u bilo kojoj svjetskoj metropoli i biti predstavljena i najprobirljivijoj publici, naravno imajući u vidu uzrast od 14 do 18 godina učenika čiji su radovi odabrani za izložbu. Direktor ove škole Mensur Porović kaže kako su na izložbi zastupljeni radovi učenika nastali u poslijeratnom razdoblju, sa svih šest smjerova odsjeka škole.

Učenici se vraćaju kao profesori

“Brojni su učenici završili našu školu, koji se danas bave slikarstvom, književnosti, glumom…, veliki broj tih učenika je postalo netko i nešto u BiH”, kaže Porović. Danas rade možda i u najtežem periodu otkad škola postoji, “jer su danas i kultura i obrazovanje na najnižim mogućim razinama”. I ovu izložbu su organizirali vlastitim snagama, i bez bilo čije pomoći postavili je i u Mostaru da je ipak vidi širi krug ljudi. Zanimanje učenika za ovu školu je veliko, kaže, i većina nakon završene Srednje škole primijenjenih umjetnosti odlazi na Akademiju likovnih umjetnosti, ali i na druge fakultete. “Veliki broj njih se vraća u ovu školu i kao profesori”, kaže Porović. Stanje je teško, u svim oblastima, ne samo u kulturi – svijetla točka je da je nakon tri godine u Sarajevu ponovno otvoren Zemaljski muzej, ali sve ono što je na državnom nivou u žalosnom je stanju, kaže Porović, jer je isti princip kao i za državu – ne žele da država funkcionira, pa tako ne funkcioniraju ni državne institucije kulture.
“To je genocid nad kulturom i umjetnošću. Zaista je jadno i čemerno da se preko toga prelamaju neke političke stvari”, kaže Porović. Na otvorenju izložbe u Mostaru bio je i profesor ove škole, Boris Čistopoljski.

Kvalitetna izložba

“Mislim da je izložba izuzetno kvalitetna, a to ne znači da mi nemamo još kvalitetnih radova – imamo ih jako puno, ali napravili smo selekciju tako da možemo napraviti izložbu kojom se može dobiti neka cjelovita slika. Radovi predstavljeni na izložbi su iz oblasti likovne umjetnosti”, kaže Čistopoljski. Na pitanje kakvo je zanimanje mladih za ovu školu s obzirom na opće stanje u kulturi i na odnos prema institucijama kulture od državnog značaja, Čistopoljski kaže da mu je na to teško odgovoriti.
“Mladi danas nemaju perspektive, ne samo kada je likovna umjetnost u pitanju. Nezainteresirani su da idu na fakultete, bez obzira o kojem se radi, jer nema nade. Što se tiče Akademije likovnih umjetnosti i našeg zanata, mogu reći da je to struka gdje se zaista može naći jako puno poslova na puno različitih zanimanja”, kaže i dodaje – u nekom normalnom okruženju. Ali svejedno preporučuje mladima da se upisuju u ovu školu i na Akademiju. Ima li nade za bolju budućnost kada je u pitanju kultura u BiH?
“Ovo što vidimo je da nema, ali ja se uvijek nadam, vjerujem da moraju doći neka bolja vremena i da će se stvari promijeniti”, kaže Čistopoljski. Izložba će se u Centru za kulturu u Mostaru moći pogledati do 1. listopada.

http://bljesak.info/rubrika/kultura/clanak/mostar-izlozba-povodom-70-godina-sarajevske-srednje-skole-primijenjenih-umjetnosti/132370

http://dnevni-list.ba/web1/nadati-se-moramo/

{gallery}stories/novosti/mostar-izlozba, width=100,height=90 {/gallery}